Tuzla Online | Tuzla Şehir Rehberi | Hoş Geldiniz
REKLAM ALANI

Cep telefonlar?? ile ilgili ezber bozan a????klama

Prof. Dr. Tunaya Kalkan: ‘Cep telefonlar?? ve baz istasyonlar??nda radyasyon yok’

Cep telefonlar?? ile ilgili ezber bozan a????klama
REKLAM ALANI

???Cep telefonlar?? ve baz istasyonlar?? ilk ????kt??klar??nda teknoloji olduk??a geriydi ve ??iddetleride standartlar??n ??zerindeydi??? diyen ??stanbul ??niversitesi Cerrahpa??a T??p Fak??ltesi ????retim ??yesi ve Sa??l??k Bakanl?????? Elektromanyetik Alanlar Komisyon Ba??kan?? Prof. Dr. Tunaya Kalkan, ???Art??k ??yle radyasyon falan yok. ????nk??, teknoloji emniyetli bir noktaya geldi. E??er bir ??ey ????karsa hi?? endi??e edilmesin hemen s??yleriz??? dedi.

Uluslar aras?? ??yonize Olmayan I????madan Korunma Komisyonu (ICNIRP) taraf??ndan organize edilen ve ev sahipli??ini Sa??l??k Bakanl?????? Kanser Dairesi Ba??kanl?????????n??n yapt?????? ??? ??yonize Etmeyen Elektromanyetik Alanlar??n Yaratt?????? Is??l Hasara Yak??ndan Bak???? Sempozyumu ??? ??stanbul???da yap??ld??.

40 ??lkeden 150???ye yak??n bilim insan??n kat??ld?????? 3 g??nl??k Sempozyumda, ICNIRP taraf??ndan tavsiye edilen standart de??erlerin tart??????lmas??n??n yan?? s??ra, baz istasyonlar??, cep telefonlar??, mikrodalga f??r??nlar ve elektrikle ??al????an t??m cihazlardan yay??lan elektromanyetik alanlara y??nelik etkiler masaya yat??r??ld??.

Sempozyumun a????l???? konu??mas??n?? yapan Sa??l??k Bakanl?????? Kanser Daire Ba??kan?? Do??. Dr. Murat G??ltekin, D??nya Sa??l??k ??rg??t?? ba??ta olmak ??zere davet ettikleri uzman bilim adamlar??n??n yapt?????? ??al????malar ile bu konudaki endi??elerin ve do??ru bilinen yanl????lar??n azalmas??n?? hedeflediklerini s??yledi. G??ltekin ayr??ca, her ??ehirde etkin kanser kay??t ve erken te??his merkezleri kurduklar??n?? da s??zlerine ekledi.

D??nya Sa??l??k ??rg??t?? Elektomanyetik Alanlar Projesi Ba??kan?? Emilie van Deventer, elektromanyetik alanlar??n insan sa??l??????na olas?? etkileri konusunda uzun s??redir ciddi ara??t??rmalar ve ??al????malar y??r??t??ld??????n??n alt??n?? ??izerek, bu ??al????malar kapsam??nda elektromanyetik alanlar??n termal ve termal olmayan etkilerini incelediklerini vurgulad??. ICNIRP Ba??kan?? R??diger Matthes da, yeni kan??tlar ??????????nda ??zellikle insanlar?? korumak i??in elektromanyetik alanlar??n termal etkilerini tart????mak i??in ??stanbul???da olduklar??n??, toplant?? sonu??lar??n?? ise ??n??m??zdeki sene yeni bir rehber ile duyuracaklar??n?? belirtti.

??stanbul ??niversitesi Cerrahpa??a T??p Fak??ltesi ????retim ??yesi ve Sa??l??k Bakanl?????? Elektromanyetik Alanlar Komisyon Ba??kan?? Prof. Dr. Tunaya Kalkan ise, elektromanyetik alanlar??n ??s??l etkisinin v??cut s??cakl??????n?? bir derece art??ran de??er olarak kabul edildi??ini belirterek,??? Bu de??erin 50???de biri olan 40 volt / metre ICNIRP taraf??ndan g??venli kabul edilmektedir. T??rkiye???de ise bu de??er tedbir ama??l?? 10 volt / metre olarak uygulan??yor! Buradaki sonu??lar insan sa??l?????? i??in en uygun ????kt??lara ??????k tutacakt??r??? ??eklinde konu??tu.

???CEP TELEFONLARI VE BAZ ??STASYONLARININ MANYET??K ????DDETLER?? D????T?????

Konuyla ilgili DHA ??zel deme?? veren Prof. Dr. Tunaya Kalkan, bu g??nk?? teknolojiyle baz istasyonu, cep telefonu ile di??er elektro manyetik alanlar??n s??rekli kontrol edilmekte oldu??unu s??yleyerek, ???Bundan yana bir endi??e oldu??unu sanm??yorum. Cep telefonlar?? ??ok yeni! Ge??mi??i ??ok uzun olmayan bir alan! Cep telefonlar??n??n ve baz istasyonlar??n??n ilk ????kt?????? zaman teknoloji olduk??a geri ve ??iddetleri de standartlar??n ??st??ndeydi. Zaman i??inde teknoloji ve kullan??m imkanlar?? da artt??k??a Baz istasyonlar?? s??kla??t??, cep telefonlar??n??n manyetik ileti??im ??iddetleri d????t??; Dolay??s??yla standartlar?? da bir ??ekilde geriye geldi. ??u anda halk??n o g??nk?? endi??eleri, endi??e etti??i ya da bizim o kadar olmamal?? dedi??imiz de??erlerin alt??na geldi. Art??k ??yle radyasyon falan yok. Radyasyon de??il bu. Bu bir ??????ma, elektromanyetik dalga. Bu tip alanlar eskide kald??. Art??k teknoloji emniyetli bir noktaya geldi. E??er bir ??ey ????karsa hi?? endi??e edilmesin hemen s??yleriz. ??lk s??yleyeceklerden biride bilim adamlar??d??r??? dedi.

Mikro dalga f??r??nlar??n da radyasyon yayd?????? s??z??n??n ??ehir efsanesinden ba??ka bir ??ey olmad??????n??n da alt??n?? ??izen Kalkan, mikrodalga???dan yay??lan s??z??nt??n??n bir cep telefonu s??z??nt??s??ndan ??ok daha k??????k oldu??unu, fakat i??indeki enerji d??n??????m?? nedeniyle pi??en yeme??in yak??ndan seyredilmemesi gerekti??ini, her zaman bir ad??m geride durman??n en do??ru davran???? olaca????n?? kaydetti.

???ELEKTRO MANYET??K ALANLARI TE??H??S VE TEDAV??DE KULLANACA??IZ???

Elektro manyetik alanlar??n ??s??l etkilerini T??p alan??nda da nas??l kullan??labilecekleri konusunda ??e??itli ara??t??rmalarda yapt??klar??ndan s??z eden Prof. Dr. Tunaya Kalkan, ??? Yapt??????m??z bu uluslararas?? ??al????tay da ilk kez elektro manyetik alanlar?? te??his ve tedavide kullan??lacak bir yerlere getirebilir miyiz diye tart????t??k. Ve sonunda bizde dahil d??nyada baz??lar?? git gide yay??laca????n?? zannetti??imiz bu tip mikro dalgalar, radyo frekans dalgalar?? gibi kaynaklar?? te??his ve tedavide kullanmaya y??neldik. Art??k birazda enerjimizi gereksiz yere de??il de halk??n yarar??na, t??bb??n yarar??na y??nlendirmeye ??al??????yoruz??? Hatta ??al????malar??m??z?? anlatarak m??kemmel ??al????ma ??d??l?? ald??k.???

???ELEKTROFOB??LER C??DD?? B??RER HASTALIKTIR???

D??nya ??zerinde baz?? insanlar??n ba??ka konuda da olu??u gibi korkulacak bir ??eyi olmayan neslelerden etkilenip korktuklar??n??n da alt??n?? ??izen Kalkan, ???G??n??m??zde elektromanyetik alanlar??n biyolojik etkileri emniyetli s??n??rlara ??ekilmi?? olmas??na ra??men bunlardan korkanlar kadar, kendilerine korku yaratabilen insanlarda var. Yani elektro manyetik alanlardan kendilerine korku yaratabiliyorlar. Dolay??s??yla, bunun ad?? ???Elektro fobi???dir. Yani elektro manyetik alanlardan kendilerine korku yaratabiliyorlar. Bunun ad?? elektro fobidir. Fobilerde tedavi edilmesi gerekli ??ok ciddi birer hastal??kt??r??? dedi.
??

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ