Tuzla Online | Tuzla Şehir Rehberi | Hoş Geldiniz
REKLAM ALANI

‘Beyaz Alt??n’ Pamu??un Ekim Alan?? Art??r??lmal??

ADANA Ticaret Borsas?? (ATB) Ba??kan?? ??ahin Bilgi??, ??ukurova’da “beyaz alt??n” olarak bilinen pamu??un stratejik bir ??r??n oldu??unu ve ekim alan??n??n artt??r??lmas??…

‘Beyaz Alt??n’ Pamu??un Ekim Alan?? Art??r??lmal??
REKLAM ALANI

ADANA Ticaret Borsas?? (ATB) Ba??kan?? ??ahin Bilgi??, ??ukurova’da “beyaz alt??n” olarak bilinen pamu??un stratejik bir ??r??n oldu??unu ve ekim alan??n??n artt??r??lmas?? gerekti??ini belirtti. 2004’de 383 bin 244 ton olan ithalat??n, ge??en y??l 770 bin tona ????kt??????n?? vurgulayan Bilgi??, pamukta ithalat???? ??lke olmay?? kabul edemediklerini s??yledi.

??reticinin ge??en y??llarda ??ukurova’da, G??neydo??u’da ve Ege’de pamuktan para kazanamay??nca farkl?? ??r??nlere y??neldi??ini anlatan ATB Ba??kan?? ??ahin Bilgi??, bunun sonucu olarak T??rkiye’nin y??l i??inde ihtiya?? duydu??u pamu??un y??zde 60′??n?? ithal etmek zorunda kald??????n?? vurgulad??. Pamuk ve buna ba??l?? olarak da tekstil sekt??r??n??n T??rkiye’ye y??ll??k 27 milyar dolarl??k girdisi oldu??unu kaydeden Bilgi??, ithal ??r??ne verilen paran??n ??reticiye prim olarak da????t??lmas?? durumunda ekim alan??n artaca????n?? belirterek ????yle dedi:

“Pamuk i??in d????ar??ya verdi??imiz paran??n bir k??sm??n?? ??reticiye prim olarak aktard??????m??z zaman, yava?? yava?? ekim alan??n?? artt??rabiliriz diye d??????n??yorum. Bu alanlar pamuk i??in ideal alanlar. ??zellikle Adana B??lgesi. B??yle bir imkan olursa y??zde 40 de??il de y??zde 60′??n?? kendimiz ??retiriz. Programlama yap??larak bu olabilir. 5 y??l sonra bunu y??zde 80’lere bile getiririz.”

PAMUKTAN VAZGE??EN MISIRA KAYIYOR

T??rkiye’nin pamuk ekim alan?? son y??llarda 448 bin dekara kadar d????erken, 1960’l?? y??llarda yakla????k 400 bin hektar alanda pamuk ekimi yap??lan ??ukurova b??lgesinde ise bu rakam 100 bin hektara kadar geriledi. 1990’l?? y??llardan sonra her ge??en y??l pamuktan vazge??en ??reticinin m??s??r ekmeye ba??lad??????n?? belirten Bilgi?? ??unlar?? s??yledi:

“B??lge son d??nemlerde ciddi anlamda m??s??ra kayd??. M??s??ra kayma sebebi ??u, pamu??un yeti??ti??i alan belli. Pamu??u siz Konya Ovas??’nda yeti??tiremezsiniz. ???? Anadolu’da yeti??tiremezsiniz. Pamu??un yeti??ece??i iklim ve alan belli. Ama m??s??r?? T??rkiye’nin her yerinde yeti??tirebilirsiniz. Onun i??in 2014 y??l??nda pamu??a verilen 55 kuru??tu. Bizim buradaki oda borsalar??n??n ??ok g??zel bir ??al????mas?? var. Adana art??k eskisi gibi de??il. Adana’da birliktelikle beraber enerji ve sinerji olu??uyor. 55 kuru??u 65 kuru??a ????kard??lar. Bizim talebimiz 90 kuru??tu. ??n??m??zdeki y??l biraz daha artarsa pamuktaki alan??m??z biraz daha geni??leyebilir.”

PAMUK ??RET??M?? DAHA DA D????EB??L??R

T??rkiye’nin ihracat??n??n b??y??d??????n??, ??zellikle tekstil sekt??r?? i??in pamu??a b??y??k ihtiya?? duyuldu??unu belirten Bilgi?? s??zlerini ????yle s??rd??rd??:

“T??rkiye’nin ihracat?? iyice b??y??yor. Bu b??y??meden etkilenen pamu??un size yetme ihtimali zaten yok. Ama bunu daha a??a????ya ??ekmek istemiyoruz. Y??zde 40’lara kadar d????m????ken gelecek senelerde 30’lara 20’lere d????ersek, tamamen d????ar??ya ba????ml?? hale geliriz. Buna stratejik ??r??n diyoruz. ??u an da tekstil ve konfeksiyon, ??v??nd??????m??z baz?? sekt??rlerin bile ??n??ne ge??ti. 2004 y??l??nda 383 bin 244 ton olan pamuk ithalat??, ge??en y??l 770 bin tona ????kt??. Bunun ??n??ne ge??ebilmek i??in ekim alanlar??n?? artt??rmal??y??z.”

FOTO??RAFLI

Kaynak: Do??an Haber Ajans??

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ