Tuzla Online | Tuzla Şehir Rehberi | Hoş Geldiniz
REKLAM ALANI

3 saatten fazla telefon kullanmay??n

3 saatten fazla telefon kullanmay??n
REKLAM ALANI

Dijital ??a??, geli??en teknoloji yeni bulu??lar??yla hayat??m??z?? kolayla??t??r??rken di??er yandan bizi yeni hastal??klarla tan????t??rmay?? ihmal etmiyor. Giderek ba????ml??l??k haline gelen, elimizden d????meyen ak??ll?? telefonlar, tetik parmak hastal??????na neden oluyor.

Vatan’??n haberine g??re facebook’ta check-in yaparken h??zla bir maile yan??t yazmaya ??al??????rken ya da tweet atarken parma????n??z aniden kilitlenebilir. Medical Park G??ztepe Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman?? Dr. Ruhsan Cihan anlatt??.

G??nde ???? saatten fazla ak??ll?? telefon kullan??m??n??n el tendonlar??nda s??k????maya ve parmaklarda kilitlenmeye yol a??abilece??ini s??yleyen Medical Park G??ztepe Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman?? Dr. Ruhsan Cihan, son y??llarda tetik parmak hastal??????na ??ok s??k rastlad??klar??n?? s??yledi. Dr. Ruhsan Cihan ??u bilgileri verdi:

“Parmaklar??m??z??n hareketini sa??layan tendonlar kolumuzdaki kaslar??m??z??n u?? k??s??mlar??d??r ve kaslar??n kemiklere yap????mas??n?? sa??lar. Tendonlar ip ??eklinde dokulard??r. Tendon ad?? verilen bu ipler, parmaklarda sa??a ve sola kaymas??n?? engelleyen halka ??eklindeki dokularla ??evrilidirler. Bu dokular??n ??e??itli nedenlerle kal??nla??mas?? tendonu s??kar ve nod??l olu??mas??na neden olur. Parmak hareketiyle tendon ??zerindeki bu nod??l halka i??inden ge??emez ve tak??l??r. Devam??nda a????r?? hareketle bu nod??l halka i??inden ge??er ve parmak a????l??r. Bu olaya parmakta tetiklenme yani tetik parmak denir. Parmaklar?? a????r?? kullanmak tendonlarda nod??l olu??umuna yol a??ar ve olu??an nod??ller parmakta tetiklenme yani tetik parma??a neden olur.

Yolda, i??te, evde, ak??ll?? telefon hep elde

Tetik parmak olu??umunun en ??nemli nedenlerinden biri parma???? ve Nparma??a ba??l?? tendonu a????r?? kullan??lmas??. ??zellikle g??n??m??zde ??o??u insanda ak??ll?? telefonlar?? g??rmek m??mk??n. Tetik parma????n olu??umunda en ??nemli sebep parma????n a????r?? kulan??lmas??, tekrarlayan zorlay??c?? hareketler ve parma??a a????r?? g???? uygulanmas?? oldu??u d??????n??l??rse, hastal??????n giderek artaca????n?? s??yleyebiliriz. Bir g??n i??inde telefon ile yapt??????m??z hareketleri d??????nd??????m??zde parma????m??z?? zorlay??c?? bir??ok hareket ile kar???? kar????ya kal??yoruz.

BA?? PARMA??I TEHD??T ED??YOR

Telefon ile oyun oynama veya uygulama kullanma gibi durumlarda en ??ok el ba?? parma???? yoruluyor. Bu nedenle tetik parmak en ??ok ba?? parma????n?? tehdit ediyor. Elde ve avu?? i??inde uzun s??re tuttu??umuz telefonlar tetik parmak olu??umunun yan?? s??ra ki??inin bu hastal??k nedeniyle ya??ad?????? sorunlar?? da neredeyse iki kat artt??rmaktad??r.

Gen??ler risk alt??nda

G??nl??k hayat??m??zda hepimiz s??k??a bilgisayar ve ak??ll?? telefonlar kullan??yoruz ancak kullan??m oran?? ??zellikle gen??ler aras??nda daha yayg??n ve s??re olarak da daha uzun. Bu nedenle anne ve babalar daha dikkatli olmal??. Gerekirse ??ocuklar??na telefon kullan??m s??n??rlamas?? getirmelilerdir.

Zonklamayla ba??lar

Tetik parmak olu??umunun ilk belirtisi parmakta a??r?? ve zonklamad??r. ??iddetli olmasa dahi el ve parmaklardaki her a??r?? ciddiye al??nmal??d??r. ??hmal edilmesi, ellerde ve parmaklarda kal??c?? -hareket kayb??na neden olabilir. Bu y??zden ki??i a??r?? hissetmeye ba??lad??????nda ilk uyar??y?? alg??lamal?? ve ??nlemini almal??d??r. Erken tan?? ve uygun tedavi ile herhangi bir cerrahi operasyona gerek kalmadan gerekli tedavi plan?? d??zenlenebilir. Fizik Tedavi ??nitelerinde hareketi h??zland??rmak i??in uygulamalar yap??lmakta, sorunun ????z??m?? i??in tedavi planlar?? uygulanmaktad??r.

Telefonu fazla kullanmay??n

Tetik parmak hastal??????na kar???? al??nacak ??nlemlerden biri ele a????r?? y??klenmemek. G??nde m??mk??nse ???? saatten fazla ak??ll?? telefonlar?? kullanmamak gerekiyor. El ve parmaklar dinlendirilmeli. E??er elde a??r?? varsa, buz kompresi uygulamak yararl?? olacakt??r. Parmaklar sak??n??lmal??.”

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ