Tuzla Online | Tuzla Şehir Rehberi | Hoş Geldiniz
REKLAM ALANI

YSK’dan oy pusulas?? a????klamas??

YSK, 7 Haziran’daki se??imler i??in g??venlik ??nlemlerinde bir s??k??nt?? olmad??????n?? a????klad??.

YSK’dan oy pusulas?? a????klamas??
REKLAM ALANI

Y??ksek Se??im Kurulu (YSK) Ba??kan?? Sadi G??ven, oy pusulalar??n??n kaybolmas??, ba??kas??n??n eline ge??mesinin m??mk??n olmad??????n?? belirterek, “Oy pusulas?? a????s??ndan se??im g??venli??inde bir s??k??nt?? yok. Yasa gere??ince fazla bas??lan oy pusulalar?? ve kullan??lmayanlar da yine siyasi partilerin tutana????yla geri toplan??yor” dedi.

G??ven, 7 Haziran’da yap??lacak milletvekili se??imine 5 g??n kala sorular?? yan??tlad??, se??im haz??rl??klar?? hakk??nda bilgi verdi. Se??imleri anlayabilmek i??in se??imleri y??neten kurullar??n bilinmesi ??gerekti??ini s??yleyen G??ven, se??imlerin yarg?? denetimi alt??nda yap??ld??????n?? ??vurgulad??.??
??
Kurul’da, 11 ??yenin yan?? s??ra son se??imde en ??ok oy alan 4 siyasi ??parti temsilcisi ile TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcisinin de g??rev ??yapt??????n?? anlatan G??ven, b??ylelikle YSK’n??n i??lemlerinin, T??rkiye’deki se??menin ??y??zde 95’ini temsil eden siyasi partiler taraf??ndan g??zlemlendi??ini kaydetti.??
??
??l??e se??im kurullar??n??n da bir hakim, o il??ede k??demli iki devlet ??memuru ve il??ede en ??ok oyu alan 4 siyasi parti temsilcisinden olu??tu??unu ifade ??eden G??ven, “Se??imi y??neten il??e se??im kurulunun 7 ??yesinden 4′?? siyasi parti ??temsilcisi. Hem YSK’daki hem de il??e se??im kurullar??ndaki i?? ve i??lemlerde, ??siyasi partiler etken olarak g??rev yap??yor. Her zaman her yerde tekrar ediyorum, ??se??imlerde yar????an da se??imleri yapan da siyasi partilerdir” diye konu??tu.??
??
Ba??kan G??ven, yurti??indeki 53 milyon 741 bin 838 se??menden 27 milyon ??248 bin 508’inin kad??n, 26 milyon 493 bin 330’unun erkek oldu??unu bildirdi. ??G??ven, yurti??inde 174 bin 236 sand??kta se??imlerin y??r??t??lece??ini kaydetti.??

OY VERME ????LEMLER??

Vatanda??lar??n oy kullanmaya T.C. kimlik numaras??n?? i??eren resmi ??belgeyle gitmesi gerekti??ini kaydeden G??ven, ??zerinde T.C. kimlik numaras?? ??bulunmayan belgeyle oy vermek zorunda kalanlar??n n??fus idarelerinden al??nacak n??fus kay??t belgesiyle oylar??n?? kullanabileceklerini belirtti. G??ven, bu nedenle ??se??im g??n?? il??e n??fus m??d??rl??klerinin a????k tutulmas?? i??in ????i??leri Bakanl??????na ??yaz?? yazd??klar??n?? aktard??.

FAZLA OY PUSULASI NEDEN BASILDI

Oy pusulalar??n??n bas??m i??lemlerinin tamamland??????n??, zarf??ndan m??hre ??kadar t??m malzemelerin il??e se??im kurullar??na g??nderildi??ini, t??m il??e se??im ??kurullar??n??n da se??ime haz??r olduklar??na dair YSK’y?? bilgilendirdi??ini anlatt??.??
??
Ba??kan G??ven, se??im i??in 73 milyon 988 bin 955 oy pusulas?? ??bast??r??ld??????n??, pusulalar??n 195 bin 989 paket haline getirildi??ini bildirdi.YSK’n??n anayasa ve yasalar??n buyru??u do??rultusunda g??rev yapt??????na ??i??aret eden G??ven, ??unlar?? s??yledi:??
??
“Geldi??im g??nden beri s??yl??yorum, ger??ekten fazla oy pusulas?? ??bast??r??yoruz. Bunu saklamad??k, herkes biliyor. Ka?? tane bast??rd??????m??z?? Kurul’da ??bulunan siyasi parti temsilcileri de biliyor. Ka?? paketi hangi il??eye g??nderdik, ??onu da biliyorlar. Her bir partinin o il??edeki temsilcileri bu paketleri teslim ??al??yor. Oy pusulalar??n??n bas??m??ndan, oylar??n kullan??ld?????? s??recin tamam??nda ??siyasi partilerin kontrol?? var.”??
??
Se??imlerin Temel H??k??mleri ve Se??men K??t??kleri Hakk??ndaki Kanun’un, ??her sand??kta mahallelerde 150, k??ylerde 200 se??menin oy kullanmas??n?? ??ng??rd??????n?? ??hat??rlatan G??ven, ayn?? yasan??n ayr??ca ka?? oy pusulas?? bas??laca????n?? da h??k??m ??alt??na ald??????n?? belirtti.??
??
Kanunda il??e se??im kurullar??na g??nderilecek paketlerin 400’l??k ??paketler olmas?? y??n??nde kural bulundu??unu hat??rlatan Sadi G??ven, “??l??e se??im ??kurullar??na g??nderece??imiz paketleri 400’l??k yapmam??z konusunda kanun bizi zorluyor” dedi.

FAZLA PUSULALALAR B??R??N??N EL??NE GE??ER M???

Milletvekili Se??imi Kanununda da Se??im Kanunu’na at??f yap??larak oy ??pusulalar??n??n 400’l??k paket halinde g??nderilmesinin ??ng??r??ld??????n?? s??yleyen G??ven, ??????yle devam etti:

“Kanun koyucu ‘sand??k say??s?? ne olursa olsun siz g??nderece??iniz oy ??pusulalar??n?? belli limitli paketler halinde g??nderin’ demi??. Milletvekili Se??imi ??Kanunu’nda t??m oylar?? ??lke genelinde Ankara’da bast??????m??z i??in her bir paketi ??blok paket halinde g??nderiyoruz. Her paket yasa gere??i 400 adet, 5 tane de yedek ??koyuyoruz. Ama 50 ki??inin oy kulland?????? bir yerde geri kalan 355 oy pusulas?? ??artt?????? i??in mecburen oy pusulas?? say??s?? fazla oluyor. ????in en ??nemli noktas?? da ??buras??. Fazla bast??rd??????m??z oy pusulas?? birilerinin eline ge??ebilir mi? Her bir ??sand??k i??in il??eye birer paket, sadece sand??k a????ld??????nda se??im g??n?? sabah ??a????lmak ??zere g??nderiyoruz. YSK’dan hangi il??e se??im kurullar??na paketleri ??g??nderdi??imizi siyasi parti temsilcileri biliyor, il??ede parti temsilcilerinin de ??aralar??nda bulundu??u sand??k kurulu teslim al??yor.”

G??ven, kullan??lan oylar??n say??larak tutana??a i??lendi??ini, kalan oy ??pusulalar??n??n da m??h??rlenerek paketlendi??ini, il??e se??im kurulunda sakland??????n?? ??anlatan G??ven, t??m bu i??lemlerin, aralar??nda siyasi parti temsilcilerinin de ??bulundu??u Kurul taraf??ndan yap??ld??????n?? hat??rlatt??.??
??
PUSULALARI K??MSEYE G??STERMED??K?
??
Ba??kan G??ven, fazla bast??r??lan o pusulalar??n??n ba??ka ??ekilde ??kullan??lmas??n??n m??mk??n olmad??????n?? belirterek, ????yle devam etti:

“????plerde bazen oy pusulalar?? bulunuyor. Bu ??ok zor bir ??ey de??il. ??Bizim bast??rd??????m??z oy pusulalar??n??n kaybolmas??, ba??kas??n??n eline ge??mesi m??mk??n ??de??il. Oy kullanmaya giren, belli amaca y??nelik insanlar, 5-10, 20-30 ki??ilik ??gruplar, i??eride herhangi bir partiye m??hr?? bast??klar?? oy pusulalar??n?? cebine ??koyup d????ar?? ????kar??yor. Bo?? zarf?? at??yor, sonra bir araya gelip ucunu yakarak ??veya bo?? ??ekilde ????plere, ??uraya, buraya se??im g??venli??ini zedeleme ad??na ??at??yorlar. Burada bas??m??ndan kullan??m??na, artan??n??n tespitinden geri d??n??????ne ??kadar oy pusulalar?? tamamen siyasi partilerin kontrol??ndedir. Yenilerini ??basmalar?? zaten m??mk??n de??il, filigran?? var. ??u ana kadar da kimseye g??stermedik. ??Herkes se??im sabah?? g??recek. Oy pusulas?? a????s??ndan se??im g??venli??inde bir s??k??nt?? ??yok. Yasa gere??ince fazla bas??lan oy pusulalar?? ve kullan??lmayanlar da yine ??siyasi partilerin tutana????yla geri toplan??yor.”??
??
YURTDI??I SE????MLER??

G??ven, oy kullanma s??resi biten yurtd?????? se??imlerinde 2 milyon 866 bin 979 se??menden 931 bin 465’inin oy kulland??????n?? bildirdi.??
??
54 ??lkede 112 temsilcilikte yap??lan se??imlerin g??venli ??ekilde ??tamamland??????n?? bildiren G??ven, bug??n itibariyle Batum, Nah????van, G??m??lcine, Rodos ??ve Burgaz’dan sonu??lar??n Ankara’ya geldi??ini kaydetti.??
??
Yurtd??????ndan gelen oylar??n ATO’da olu??turulan g??venlikli ortamda ??sakland??????n?? s??yleyen G??ven, “ATO’daki g??venlikli salonun 5 kilidi var. Bunlar??n ??biri il??e se??im kurulunda 4′?? de siyasi parti temsilcilerinde. Birlikte a????p ??birlikte kapatabiliyorlar. Onun d??????nda kameralarla g??zlemleniyor ve emniyet ??tedbirleri al??nd??” dedi.??
??
Oylar??n yurtd??????nda say??lmad??????n??, bu nedenle di??er ??lkelerdeki ??oylar??n da T??rkiye’ye g??nderilece??ini hat??rlatan G??ven, Avrupa’da kullan??lan ??oylar?? 3 u??akla getireceklerini anlatt??.??
??
PART??LERDEN TEMS??LC??LER VAR
??
Avrupa’daki 9 ??lkede 32 temsilcilikte kullan??lan oylar?? almak ??zere 2 ??u??a????n g??nderildi??ini, 3′??nc??s??n??n de bug??n gidece??ini ifade eden G??ven, di??er ????lkelerdeki oylar??n kuryeler arac??l??????yla getirilece??ini belirtti.??
??
G??ven, g??revlendirilen memurlar??n yan?? s??ra AK Parti, CHP, MHP, Saadet ??Partisi ve MHP’nin temsilcilerinin de u??akla oylar?? almaya gittiklerini anlatt??. Temsilciliklerdeki g??venlikli odada saklanan oylar??n, saklama kurulu ??taraf??ndan u??a??a teslim edilece??ini kaydeden G??ven, yurtd?????? sand??k ve saklama ??kurullar??nda da son milletvekili se??iminde en ??ok oy alan AK Parti, CHP, MHP ??temsilcilerinin g??rev yapt??????n?? hat??rlatt??.??
??
U??A??IN ALTINA KADAR TESL??M EDECEK
??
“Buradan g??nderdi??imiz malzemeleri teslim alan, saklayan, kulland??ran ??yine bu siyasi partiler. Bu siyasi partiler oylar?? kulland??rd??ktan sonra u??a????n ??alt??na kadar teslim edecek. Buradan g??nderdi??imiz ekip de teslim alacak. Bir ??zincir kurduk. Oy pusulalar??n??n g??nderiminden kullan??m??na, saklanmas??ndan u??a??a ??getirilmesine, u??aktan teslim al??nmas??na kadar b??t??n siyasi partilerin ??temsilcilerinin bizzat refakat etti??i bir zincir var. Bu zinciri hi?? koparmad??k. ??Ona dikkat ettik. Di??er partiler de d????ar??dan onlara refakat edebilecekler.”??
??
Cumhurba??kan?? se??iminde yurtd??????nda oy kullanma oran??n??n y??zde ??20’lerde oldu??unu bildiren G??ven, “Bu rakam ??ok d??????k de??ildi, yurtd??????nda di??er ????lkelerin yapt?????? se??imlere g??re. Ama bu se??imde siyasi partiler biraz daha fazla ??ilgi g??sterdiler” diye konu??tu.??
??
Yurtd?????? temsilciliklerde 931 bin 465 se??menin, g??mr??klerde ise saat ??09.15’e kadar 103 bin 452 ki??inin oy kulland??????n?? a????klayan G??ven, bu sabah ??itibariyle toplamda 1 milyon 34 bin 917 yurtd?????? se??menin tercihini yapt??????n?? ??bildirdi.??
??
Ba??kan G??ven, yurtd??????nda oy kullanma oran??n??n genel ortalamas??n??n ??y??zde 36,1 oldu??unu belirterek, bunun g??mr??klerdeki oy kullanma i??leminin ??tamamlanmas??yla y??zde 37-38’e ????kabilece??ini ifade etti. G??ven, “G??nl??m??zden ??ge??en rakam olmamakla, yurtd??????nda se??im yapan ??lkelerin oranlar??na g??re az bir ??rakam de??il. Bundan sonraki se??imlerde vatanda??lar??m??z??n daha da bilin??lenmi?? ??vaziyette bu oran?? T??rkiye’deki oranlara getireceklerini umuyorum” diye konu??tu.??
??
SANDIK KURULMAYAN ??LKELER
??
Yurtd??????nda sand??k kurarken, D????i??leri Bakanl??????n??n g??r??????n?? ??ald??klar??n??, 500 se??menin alt??nda olan ??lkelerde sand??k kurulmad??????n?? anlatan ??G??ven, g??venlik gerek??esiyle Irak’ta cumhurba??kan?? se??iminde oldu??u gibi bu ??se??imde de sand??k olu??turulmad??????n?? dile getirdi.??
??
Ba??kan G??ven, Irak’taki se??menler i??in ge??en se??imde Habur S??n??r ??Kap??s??’nda sand??k kurduklar??n?? ancak burada yaln??zca 145 ki??inin oy kulland??????n?? ??bildirdi.??
??
Sadi G??ven, s??n??r kap??s??ndan giren ????kan se??menlerin say??s?? fazla ??olmas??na ra??men oy kullananlar??n say??s??n??n az olmas?? nedeniyle burada kurulan ??sand??klar?? kapatt??klar??n?? a????klad??.??
??
Irak’ta ??u anda 2 bin 172 se??men bulundu??unu vurgulan G??ven, “Burada ??31 g??n se??im yap??yoruz. 5 ki??iden 3 vardiya oldu??unda 15 ki??i orada ??g??revlendireceksiniz. Kullan??lan oy say??s?? 145. Bu nedenle Habur’daki sand??klar?? kald??rd??k” dedi.

Sadi G??ven, G??rbulak, T??rk??z??, ??ran Esendere, Van Kap??k??y, Antalya ??Ka??, Hatay ??skenderun, ??stanbul Karak??y, ??zmir Alia??a, Mu??la Fethiye’de de oy ??kullanan se??men say??s??n??n az olmas?? nedeniyle sand??klar??n kapat??ld??????n?? ??belirterek, buradaki vatanda??lar??n di??er g??mr??k kap??lar??nda oy ??kullanabileceklerini ifade etti.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ